Ειδικοί προειδοποιούν για «πισωγύρισμα» στα θέματα ισότητας και δικαιωμάτων των γυναικών μιλώντας σε συνέδριο στη Λευκωσία.
Ειδικοί σε θέματα ισότητας των φύλων και δικαιωμάτων των γυναικών προειδοποιούν για τον κίνδυνο, όχι μόνο να μην επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα, αλλά ακόμη και να υπάρξει υπαναχώρηση σε αυτόν τον τομέα. Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενός πάνελ, το πρωί της Τρίτης, στη Λευκωσία, εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και των Ηνωμένων Εθνών, τόνισαν τον ρόλο της πολυμέρειας στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και μίλησαν για την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία.
Το πάνελ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεδρίου με θέμα «Ο ρόλος της εξωτερικής πολιτικής στην προώθηση της ισότητας των φύλων», που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η Elvira Kovács, Αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής της ΚΣΣΕ για την Ισότητα των Φύλων στην Επιτροπή Ισότητας, ανέφερε ότι «γίνονται κάποια βήματα προς τα εμπρός, αλλά βλέπουμε να υπάρχει αντίδραση σε διάφορες χώρες και πρέπει ακόμα να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί».
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, το «σημαντικότερο εργαλείο του Συμβουλίου της Ευρώπης» στον τομέα αυτό και υπογράμμισε την ανάγκη να επικυρωθεί η Σύμβαση από περισσότερα κράτη μέλη και να «εξηγηθεί στους ανθρώπους ότι δεν πρέπει να φοβούνται τον όρο φύλο».
«Υπάρχει μια αίσθηση του επείγοντος» για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών, δήλωσε η Alia El-Yassir, Περιφερειακή Διευθύντρια για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία στη Μονάδα του ΟΗΕ για τις Γυναίκες (UN Women), καθώς «κινδυνεύουμε όχι μόνο να μην επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας, αλλά και να υπάρξει πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά αυτά τα δικαιώματα».
Για την κ. El-Yassir, είναι απαραίτητο να επέλθει μια αλλαγή παραδείγματος. «Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε δει το αυξανόμενο κίνημα αυτής της λεγόμενης ιδεολογίας ενάντια στο φύλο», σημείωσε. Για την αξιωματούχο του ΟΗΕ, αυτή η ιδεολογία απειλεί να αναιρέσει την εργασία και τον ακτιβισμό δεκαετιών που έχει αναληφθεί από πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων πολλών κρατών μελών που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στον ΟΗΕ.
«Ενώ η έννοια του φύλου αναπτύχθηκε ώστε να αποσυνθέσει πραγματικά το κοινωνικό κατασκεύασμα σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων, αυτό το κίνημα, αυτή η ιδεολογία ενάντια στο φύλο εργάζεται ενεργά κατά του φύλου ως κοινωνικά αποδεκτής έννοιας», εξήγησε.
Μίλησε για μεγάλη αλλαγή, η οποία συνέβη τα τελευταία 10 χρόνια και είπε ότι είναι δύσκολο να δούμε τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί αυτό το κίνημα γιατί «δεν υπάρχουν πραγματικά πρότυπα, δεν υπάρχει συνέπεια και δεν υπάρχει συνοχή».
«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε κάτι που τα πολυμερή συστήματα δεν είναι προσαρμοσμένα να κάνουν. Γι` αυτό πρέπει να αλλάξουμε αυτό το παράδειγμα», συνέχισε. «Το φύλο αυτή τη στιγμή ταυτίζεται με τη διαστροφή, την απειλή και θεωρείται ως ξένη εισβολή σε πολλά μέρη, ως μια διείσδυση», σημείωσε.
Η κ. El-Yassir ανέφερε ότι διακυβερνητικές οργανώσεις όπως ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και η ΕΕ πρέπει να κάνουν τα πράγματα «λίγο διαφορετικά και η εξωτερική πολιτική παίζει πραγματικά κρίσιμο ρόλο σε αυτό».
Η Stella Ronner-Grubačić, Πρέσβειρα της ΕΥΕΔ για το Φύλο και τη Διαφορετικότητα, μίλησε στο πάνελ μέσω τηλεδιάσκεψης, σημειώνοντας ότι η πανδημία έχει εντείνει τις ανισότητες, ενώ έχει αυξήσει πάρα πολύ το επίπεδο της βίας με βάση το φύλο.
Η ΕΕ έχει δημιουργήσει ένα ταμείο ανάκαμψης που παρέχει σημαντικά ποσά σε χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της, συνέχισε και επεσήμανε το «στιβαρό πλαίσιο» που έχει θεσπίσει η ΕΕ για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στην εξωτερική πολιτική, μέσω του «Σχεδίου δράσης για το φύλο III».
Το να αναπτύσσεις διάφορες στρατηγικές είναι εύκολο, η εφαρμογή τους είναι η πραγματικά δύσκολη δουλειά, είπε η Πρέσβειρα, και επεσήμανε την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την ανάγκη να υλοποιηθούν οι πρωτοβουλίες και οι δεσμεύσεις της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών στη χώρα αυτή.
«Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εργαστούμε όλοι μαζί. Είναι μέσα από τις κοινές προσπάθειες και τη συνεργασία που είμαστε στα καλύτερά μας», είπε η Ronner-Grubačić, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της ΕΕ για συνέχιση της συνεργασίας με οργανισμούς όπως το ΣτΕ και τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και το ΝΑΤΟ, οι G7 και οι G20. Ερωτηθείσα αναφορικά με την μελλοντική πορεία των πραγμάτων, από τη συντονίστρια του πάνελ, Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και κάτοχο της Έδρας Ζαν Μονέ στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ενοποίηση, η αξιωματούχος της ΕΥΕΔ είπε ότι «πρέπει να ηγούμαστε μέσω παραδείγματος» και να κάνουμε μια προσπάθεια ώστε να δείχνουμε πως θέλουμε να αλλάξουμε και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να το κάνουμε αυτό.
Οι εργασίες του συνεδρίου στη Λευκωσία αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα.
Πηγή: ΚΥΠΕ